Door Andrea Cardillo

Geen enkel project kan je als succesvol beschouwen als er geen meetbare resultaten zijn. Voor een leider geldt dit net zo: je kunt niet leiden zonder iets van een plan te hebben.

Als leiderschapsconsultant voelen we ons soms een soort rechercheur. We stellen vragen aan iedereen die in het project geïnvesteerd heeft. Net als de rechercheur die tot de bodem het verhaal van de verdachte probeert uit te zoeken, willen wij ook het hele plaatje begrijpen. We proberen zoveel mogelijk informatie over de huidige situatie boven water te krijgen en stellen het beoogde eindresultaat vast.

Vervolgens bepalen we aan de hand van metingen of we die ambities succesvol volbracht hebben.

De juiste vragen stellen
Het draait allemaal om vragen stellen, op welke manier dan ook.

Andrea Cardillo, TPCL Managing Partner in Milan, begint bij het eindpunt. De fundamentele vraag is: wat zijn de zakelijke doelen die de organisatie wil bereiken? En tegen welk uitdagingen loopt deze organisatie aan die een belemmering kunnen zijn om andere doelen te bereiken? Denk zowel in- als extern.

Daarna kijkt hij naar het gedrag dat het best past bij de organisatie om die doelen te bereiken en de cultuur en structuur die nodig is om dat gedrag te ondersteunen. Als laatste, de leiderschapsstijl waarmee je die cultuur creëert.

Het is een systemische aanpak die je in vier stappen kunt samenvatten. Elk van deze, suggereert Andrea, kunnen omschreven worden aan de hand van andere KPI’s en doelen:

  1. De algemene doelen en de uitdagingen om de visie up-to-date te brengen
  2. Het gedrag dat deze doelen ondersteunt
  3. De cultuur die dit gedrag bevordert
  4. De leiderschapsstijl die deze cultuur bevordert

De juiste tools kiezen
Als managementconsultants hebben we geen gebrek aan tools; het gaat er vooral om de juiste te kiezen. Maar om dat te kunnen doen, moeten we impliciet weten waar we naar op zoek zijn. Wat proberen we te toetsen? Medewerkerstevredenheid? Klanttevredenheid? Resultaten? Gedragsgewoonten?

Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat je precies uit kunt zoeken wat het probleem is of wat je eraan probeert te doen, omdat je zonder dat te weten je succes moeilijk kunt meten.

We kunnen specifieke KPI’s gebruiken om productiviteit te meten, enquêtes uitvoeren om meer te weten te komen over betrokkenheid of psychometrie om te weten wat het potentieel is. Maar de tool moet bij de taak passen zodat de resultaten zekerheid geven.

Als het doel is om het personeelsverloop terug te brengen, kan je door middel van medewerkersenquêtes meten wat de betrokkenheid is. Een hoog niveau van betrokkenheid zou zich kunnen vertalen naar minder verloop of verzuim. Om de juiste tools in te zetten, moeten we begrijpen waar we naar op zoek zijn om de juiste antwoorden te ontdekken.

Denk erom: het is een marathon, geen sprint
Na een leiderschapsconsultancytraject zul je niet meteen resultaten zien. Veranderingen hebben tijd nodig om in te slijten en om onderdeel te worden van het bewustzijn van de organisatie. Een leiderschapsmodel neerzetten is gemakkelijk en kan relatief snel, maar om het naar HR-structuren of -strategieën om te zetten op een manier dat de cultuurverandering blijvend en waarneembaar is, kan jaren duren.

We kunnen pas zeggen of de genomen stappen de juiste waren en of onze doelen zijn bereikt, door de resultaten over een periode bij te houden en te zoeken naar een consistente, positieve verandering.

Het kan moeilijk zijn om het verband te leggen van een door HR geleide cultuurverandering met een directe impact op de productiviteit. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen.

Als je meer wilt weten over onze bewezen staat van dienst met resultaten, neem dan contact op met je lokale TPCL-team om eens van gedachten te wisselen over je organisatiedoelstellingen en uitdagingen.

Omgaan met verandering is nu belangrijker dan ooit. Dit artikel maakt deel uit van een serie van zes door TPC Leadership over leiderschapsconsultancy. Centraal staat hoe leiderschapsconsultancy organisaties helpt om zich te verbinden met het grotere geheel en zich tegelijkertijd flexibel aanpassen aan het moment. Volgende in de serie: Wanneer is leiderschapsconsultancy een goed idee en wie moet erbij betrokken zijn?

Geschreven door Andrea Cardillo, Managing Partner TPCL Italië, en Christian Scholtes, Managing Partner TPCL Roemenië, 2020