Het leven is onvoorspelbaar. Zelfs met een goed uitgedacht plan weten we nooit van tevoren wat ons te wachten staat. Er zijn zoveel factoren en onbekende situaties die ons leven bepalen. Vergelijk het met varen op zee: het liefst heb je je schip en de golven volledig onder controle en kom je geen verrassingen tegen. Dat maakt je reis een stuk gemakkelijker. Je hoeft je geen zorgen te maken over gevaarlijke scheepswrakken of dat je verdwaald raakt in een storm. De wind blaast kalmpjes en je koerst zonder problemen je schip naar zijn bestemming.

“Geen enkele wind waait gunstig als je reis geen eindbestemming heeft.” – Michel de Montaigne

Toch is het onmogelijk de volledige macht over de woelige zee te hebben. Dat klinkt misschien ontmoedigend, vooral als jij iemand bent die het liefst de veilige weg kiest om je boot drijvende te houden. Maar soms kan de wens om controle te hebben je leven te veel beheersen.

Wat zou er nu gebeuren als je eens wat verder kijkt en je je richt op jezelf in plaats van je omgevingsfactoren? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat risico’s nemen en ze omarmen onderdeel van jouw leven wordt.

Met een doel kijk je verder
“Om het nog duidelijker te zeggen: het verlangen naar veiligheid en het gevoel van onveiligheid zijn hetzelfde. Je adem inhouden, geeft ademnood. Een samenleving die gebaseerd is op de zoektocht naar veiligheid is niets anders dan een wedstrijd wie het langst zijn adem in kan houden en waarin iedereen zo strak staat als een trommel en zo paars is als een biet. ” – Ron Heifetz

Het is heel gemakkelijk om je mee te laten slepen door het leven, want er gebeurt altijd wel iets. Het dagelijks leven voelt soms als een reeks gebeurtenissen die je overkomen. Dat kan een overweldigend gevoel geven. Vooral als je levensmotto bestaat uit ‘Ik wil gelukkig zijn, ‘Ik wil de dag doorkomen,’ ‘Ik wil voorkomen dat alles uit elkaar valt,’ zal je merken dat het best lastig is hieraan te voldoen.

Daarom is het belangrijk om een doel na te streven. Als je jezelf goed genoeg kent en weet wat voor jou belangrijk is, dan kun je verder kijken dan het moment. Ben je je er bewust van wanneer jouw reactie of gevoel niet in overeenstemming is met je doel en waarden, dan kan je aan het onderliggende probleem werken. Als er geen motivatie is om buiten je comfortzone te treden, dan blijf je gevangen in je oude, standaard gedragspatroon. Heb je een duidelijk doel, dan heb je een reden om het bevel over het schip te nemen, de riemen in te leggen en door de wind te zeilen.

Je bent lid van de bemanning
Als je de richting van je innerlijke kompas weet, dan betekent dat nog niet dat je zekerheid hebt over je eindbestemming. Maar je weet wel dat je bezig bent met wat voor jou belangrijk is. Bovendien kun je verbinding zoeken met mensen die dezelfde richting opgaan en hetzelfde doel hebben. Wanneer je een duidelijk doel hebt, ben je niet alleen met jezelf bezig, maar is er ook mogelijkheid verbinding te zoeken met mensen die hetzelfde nastreven. Samen plezier maken leidt tot goede vriendschappen. Samen werken aan een doel en zingeving, geeft een gevoel van verbinding.

Waar vind je het geluk?
“Onze geschiedenis is een mengeling van nobele idealen die nooit volledig vervuld worden, maar waarnaar we altijd op zoek zijn; en waarnaar we met hernieuwde kracht op zoek gaan wanneer we ze, om wat voor reden dan ook, uit het oog zijn verloren. “– John Pepper, What Really Matters

Moeilijkheden vermijden, is het leven vermijden. Het leven ten volle leven, houdt in dat je risico’s neemt. Je omarmt het onbekende en falen hoort erbij. Je zoekt je grenzen op. Misschien denk je daarmee het geluk niet te vinden, maar toch is het de manier om voldoening te voelen, je oude gedragspatronen achter te laten en bijzondere ervaringen op te doen. Geluk vind je niet alleen op je eindbestemming maar juist op weg ernaartoe. Het is onderdeel van het reisgezelschap op weg naar de horizon.

Kan jij hulp gebruiken bij het vinden van je doel en zingeving? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg vooruit.

Door Charles Brook, oprichter van TPC Leadership