Leiders houden van de analogie van het leven van de rups: voordat hij in een vlinder verandert, moet hij eerst een larf zijn. Deze gelijkenis is van toepassing op de persoonlijke reis van bijna elke ervaren leider. Maar nadat een leider eenmaal dit proces heeft doorstaan, is een interne, transformationele verandering de volgende en een veel moeilijkere prestatie.

We gebruiken deze analogie graag om ons verleden te beschrijven of om opkomende leiders te inspireren, maar we vinden het niet prettig om hem op onszelf toe te passen. Het voelt nederig om onszelf te zien als rupsen die moeten veranderen: dit ongewervelde dier moet zichzelf namelijk eerst vernietigen voordat het weer kan veranderen.

Het is moeilijk om te sterven
“Ik kan alleen dat beheersen waarvan ik me bewust ben. Dat waarvan ik me niet bewust ben, beheerst mij. Bewustzijn geeft mij kracht. ‘ – John Whitmore, Coaching for Performance

Succes kan ons na een tijdje gemakzuchtig maken. We kunnen zelfs vergeten wat echt succes is. Stonden we voorheen vooraan bij innovaties of vernieuwingen, nu merken we dat we ons ertegen verzetten, omdat ze een verandering van het businessmodel eisen. Want misschien wordt daarmee wel het succes dat we voelen en opgebouwd hebben in twijfel getrokken.

Maar blijvend succes bereiken we niet met een passieve houding. Als een deel van ons lichaam probeert te groeien ten koste van de rest van het lichaam, zou het zichzelf beëindigen. Wanneer we onszelf in perspectief zien, met betrekking tot de wereld waar we deel van uitmaken en onvermijdelijk invloed op hebben, dan weten we dat succes niet iets is waar we aan vast moeten houden. Als een rups beginnen we met vervellen om vervolgens te ontpoppen als iets wat meer ons echte zelf is.

Onze behoefte aan emergentie
“We hoeven geen grote aantallen mensen te overtuigen om te veranderen; in plaats daarvan moeten we ons verbinden met geestverwanten. Door deze relaties zullen we de nieuwe kennis, gebruiken, moed en toewijding ontwikkelen die leiden tot veranderingen over een brede linie. ” – Margaret Wheatley, gedragsdeskundige van organisaties

Echte verandering vereist verbinding met anderen: luisteren, aandacht hebben voor hun perspectief en visie. Maar het betekent ook dat we een omgeving moeten creëren die ons in staat stelt om van anderen te horen en voor anderen om open te kunnen spreken, of diegene nou veel ervaring heeft of nog een junior is.
De meeste leiders zijn bekend met synergie: het totaal is groter dan de som der delen. Maar het wetenschappelijke principe van emergentie is net zo belangrijk. Dat houdt in dat niet alleen het totaal groter is, maar dat het totaal ook eigenschappen bevat die in geen enkel onderdeel te vinden zijn.

Het menselijk bewustzijn kan niet worden gevonden in een van de cellen of neuronen van ons lichaam, toch bevat het geheel een kracht die de delen niet hebben. Zoals Daniel Schmachtenberger beschrijft, is het de wetenschappelijke wet dat wanneer verschillende delen in de juiste volgorde worden samengebracht, het geheel eigenschappen krijgt die niet alleen beter zijn, maar ook nieuw.

Voor ervaren leiders is deze emergentie van iets nieuws geen buitenaardse ervaring. Maar het is misschien een tijdje geleden dat we voor het laatst het gevoel hadden dat er iets nieuws ontstond.

Het is waarschijnlijk dat emergentie ons heeft gebracht waar we nu zijn, maar eenmaal hier vertrouwen we gemakkelijk op de ‘nieuwheid’ die vijf, tien, vijftien, twintig jaar geleden ontstond. Als we willen vertrekken met meer dan een goed pensioen, moeten we verbinding blijven zoeken met anderen die anders denken dan wij. Het is belangrijk om te blijven evolueren.

Transformationele verandering creëren
“Wat als het veranderen leuk, mooi en brutaal was?” – Dr. Gail Bradbrook, mede-oprichter van Extinction Rebellion

Op de vraag wat leiders moeten doen als reactie op de klimaatcrisis zei dr. Gail Bradbrook: ”De werkelijkheid verdraaien”.

Er zijn op dit moment dringende problemen waarmee het bedrijfsleven wordt geconfronteerd, waarvan de klimaatcrisis er een is. Bovendien zijn in dit tijdperk van verbinding alle lokale problemen in het bedrijfsleven ook wereldwijde problemen. Als we willen kunnen zeggen, met de hand op het hart, dat ons leiderschap de aarde ten goede heeft gevormd, moeten we ons losmaken van dat wat van ons wordt verwacht.

We kunnen niet alleen doen wat we deden. Dat heeft ons hier gebracht. Maar om te gaan waar we heen moeten gaan, als we onszelf willen actualiseren, moeten we verder gaan, weg van deze gewoonten, deze methoden, misschien zelfs dit wereldbeeld. Om onszelf te vernietigen en om onszelf te worden.

Meer informatie over zelfontwikkeling bij TPC Leadership
Wil je transformationele verandering blijven doorvoeren, wil je de crises in het bedrijfsleven te lijf gaan, bekijk dan ons ontwikkelingsprogramma voor ervaren leiders. Zelfactualisatie kan nog wat verder weg liggen dan je eerder dacht!