Charles Brook, oprichter van TPC Leadership, legt in dit blog het verschil uit tussen leiderschapscoaching en leiderschapsconsultancy. Wanneer heb je wat nodig? En kies je voor een van de twee of misschien wel voor beide?

Welke verandering is er nodig in jouw organisatie?
Met coaching kun je niet altijd snel en diepgaand genoeg de nodige verandering in een organisatie teweegbrengen. Bij consultancy kan soms de onderliggende mindset, het echte obstakel voor voortgang, over het hoofd worden gezien.

Als leiderschapconsultant neem je meestal gepaste afstand om het grote plaatje te overzien. Een leiderschapscoach zoekt juist toenadering om op persoonlijk vlak resultaat te behalen.

Maar het is meer dan dat. De individuele doorbraak die coaching veroorzaakt, zorgt voor een beweging die het grote plaatje betreft. Consultancy zorgt voor een organisatorische verandering, waardoor individuen de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien.

En dan is er nog ‘teamcoaching’ die ook kan leiden tot een blijvende cultuurverandering.

Dus, waarin investeer je en wanneer?

De kracht van consultancy
“Mijn grootste kracht als consultant is om onwetend te zijn en vragen te stellen.” Peter Drucker

Wanneer je investeert in leiderschapsconsultancy, vraag je experts om jouw organisatie door te lichten. De focus is daarbij vooral op het veranderen van structuren en processen, zodat deze in lijn zijn met de doelstellingen. Het is de gelegenheid om onder de motorkap van het systeem te kijken en om te zien of dit voertuig alle cilinders goed gebruikt.

Periodes van grote veranderingen vragen om consultants. Als jouw bedrijf gaat fuseren of een nieuwe CEO of strategie heeft, of wanneer het door een snelle groei heengaat, wil je dat er naar de totale organisatie gekeken wordt. Consultancy helpt er één geheel van te maken en zorgt ervoor dat de organisatie zich aanpast aan de nieuwe situatie, zich ontwikkelt en effectief blijft.

Terwijl coaching mensen helpt met verandering, is consultancy de verbindende factor waardoor alles werkt. Als er iets niet functioneert op systeemniveau, dan legt consultancy dat bloot en zorg ervoor dat het opgelost wordt. Vervolgens kunnen oplossingen ontwikkeld worden om stappen vooruit te maken en kan de organisatie zijn doelen bereiken op de korte, midden en lange termijn.

In de kern biedt consultancy leiders de middelen om een organisatie te optimaliseren. Coaching kijk meer naar de gebruikers van die middelen.

Het belang van coaching
“Ik geloof absoluut dat mensen nooit hun maximale potentieel bereiken, tenzij ze gecoacht worden” – Bob Nardelli, CEO van Chrysler

Een perfect systeem is nog steeds een kapot systeem wanneer leiders niet over een bjjpassende mindset beschikken. Je kunt wel goede bedoelingen hebben, maar als je niet weet om te gaan met jou aangeleerde instincten, dan zullen jouw acties hun doel niet bereiken.

Coaching dringt door in het fundament van leiders. Het haalt hun beste kwaliteiten naar boven en kijkt naar mindsets die verborgen liggen in de basis en beschadigend zijn. Als je iets wil opbouwen dat blijvend is, dan kun je dit ontwikkelingsonderdeel niet missen. Wanneer je alleen vertrouwt op consultancy ten koste van coaching, loop je het risico dat jouw organisatie expert wordt in water wegpompen zonder de gaten in de bodem van de boot te dichten.

Hoe zit het wanneer je voor beide kiest?
“Als je een middelmatig team een goed idee geeft, zullen de teamleden het verpesten. Als je een middelmatig idee geeft aan een briljant team, zullen ze het oplossen of weggooien en iets beters bedenken. ”- Ed Catmull, Creativity inc

Er zitten voordelen aan het investeren in consultants die ook ervaren coaches zijn. Ze kunnen waarschijnlijk gerichtere vragen stellen en beter luisteren in plaats van dat ze snel met standaardoplossingen komen. Ze kunnen ook aangeven waar de grenzen van consultancy liggen en hoe coaching het consultancyproces aan kan vullen.

Uiteindelijk geldt voor zowel leiderschapconsultancy als -coaching dat ze het bestaande menselijke potentieel aanboren. Systemen zijn van invloed op mensen en mensen beïnvloeden systemen. Als de een uit de pas loopt, kan de andere balans niet vinden.

De beste vraag om te stellen is waarschijnlijk: welke heb ik eerst nodig?

Wat past bij jouw organisatie?
Wil je meer weten wat leiderschapsconsultancy of -coaching voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.