In dit blog delen associate partners Biran Yilancioglu en Catherine Bardwell hun beste tips voor leuke en boeiende virtuele trainingssessies.

Krijg jij sinds de uitbraak van Covid-19 steeds meer aanvragen voor virtuele trainingen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hoe zorg je ervoor dat jouw virtuele workshop van begin tot eind effectief en interessant is?

In deze blog geven we je onze top 10 tips hoe je van een saaie en vervelende training een leuke en boeiende sessie kunt maken.

Tip 1…Plan, plan, plan

Plan je workshop net zoals je dat zou doen bij een face-to-face sessie. Hanteer dezelfde principes, zoals: voor wie is deze training, wat is de agenda en wat is het resultaat?

Tip 2…Met de juiste facilitators

Zorg dat je werkt met de juiste facilitator die over energie en humor beschikt, de aandacht van de deelnemers weet te trekken en vast te houden, deelname kan stimuleren en verbinding kan maken. Met andere woorden: iemand die de algehele deelnemerservaring faciliteert en de sessie in de goede richting stuurt.

Tip 3…Begin me een energizer

Betrek je deelnemers vanaf het eerste moment met een grappige oefening die het ijs breekt. We geven je wat ideeën: je kunt hen vragen hun naam in het whiteboardtool te zetten. Of laat hun een foto zien met de vier seizoenen en vraag hen welk seizoen vandaag het beste bij hen past (ik voel me ‘bewolkt’, verdrietig of energiek). Je kunt deelnemers ook vragen om met hun webcam iets interessants te laten zien of om hun scherm te delen.

Tip 4…Niet op stil zetten

Geef je deelnemers niet de keuze om het geluid op stil te zetten. Je wilt dat ze betrokken blijven. Als ze op stil gaan, is de kans groot dat ze iets anders gaan doen, of nog erger: een gesprek hebben met iemand anders. Dit is geen bijeenkomst, maar een training!

Tip 5…Oefen!

Doe een dry run, oefen in een sessie met een collega en bekijk wat wel en niet werkt. Zo maak je je ook de webinarsoftware en het trainingsplatform eigen. Dit hoeft niet lang te duren, 15-30 minuten erdoorheen lopen is voldoende.

Tip 6…Begin vroeg!

Bel vijftien minuten voor de start in. Zo kan je onverhoopte, technische problemen verhelpen. Sowieso duurt het uitnodigen van deelnemers in de virtuele kamer altijd langer dan je denkt.

Tip 7…Stuur slides

Stuur de slides voor de sessie naar de deelnemers voor het geval ze de presentatie niet kunnen zien of openen.

Tip 8…Voorwerk

Vraag je deelnemers voorbereid naar de vergadering te komen en voorwerk te doen. Voorwerken voor een virtuele workshop kan grote impact hebben, omdat het de persoonlijke investering in een live sessie aanzienlijk vergroot. Zorg er wel voor dat het voorwerk van toegevoegde waarde is en dat het leuk is om te doen.

Tip 9…Nodig een mede-facilitator uit

Als je ooit aan een webinar hebt deelgenomen, dan is je vast opgevallen dat er bijna altijd twee facilitators zijn. Dit is niet alleen prettig vanwege wederzijdse ondersteuning, maar ook om een aantal praktische redenen. Bijvoorbeeld, wanneer de een spreekt of de workshop leidt, kan de ander de chat monitoren, feedback geven en vragen beantwoorden. Of misschien zelfs technische problemen oplossen. Als je geen budget hebt voor een mede-facilitator, vraag dan een deelnemer als vrijwilliger om de chatbox in de gaten te houden of zelfs om notities te maken.

Tip 10…Bedank hen en vraag feedback!

Vergeet niet de deelnemers te bedanken voor hun tijd en vraag hen om feedback te geven. We zien dat steeds meer organisaties deelnemers verplichten een enquête in te vullen en hen pas na het invullen een deelnamecertificaat geven.

Als je meer wil weten over hoe je leuke en boeiende workshops kunt organiseren, of ben je op zoek naar een lijst met grappige, virtuele ijsbrekers, neem dan gerust contact met ons op.