In dit artikel uit de blogpostserie professional services bespreekt Bridget Skelton hoe je een loopbaanverandering binnen de sector kunt managen en hoe de uitdaging aan te gaan om te blijven ‘excelleren’ en tegelijkertijd een goede balans in werk en privé te houden. Bridget was niet alleen managing partner van een bedrijf in professional services, ze was er ook lid van de raad van bestuur en het Management Executive Committee en voorzitter van het Partner Election Committee. Zij maakte gebruik van haar inhoudelijke ervaring toen ze verantwoordelijk was voor de wereldwijde transformatie van het bedrijf in 26 landen. Als coach begeleidt zij nu partners, partners in wording en degenen die zich voorbereiden op hun volgende stap!

Wat gaat er veranderen?

Als je een volgende stap in je carrière wilt maken binnen de sector professional services, moet je allereerst begrijpen wat die volgende stap inhoudt. Een senior positie binnen een professional servicesorganisatie betekent dat drie dingen veranderen:

  • Klantmanagement – het winnen van nieuw werk en zorgen voor continuïteit van bestaand werk, nieuwe sectoren/geografische gebieden ontwikkelen, merk en reputatie managen
  • Technische expertise – begrijpen wat de klantwens is, scope bepalen, creativiteit stimuleren en zorgen dat de technische expertise aanwezig is
  • Business management – het behouden, ontwikkelen en werven van medewerkers. Strategisch leiderschap, management en mentorschap. Zorgen voor maximale performance met je medewerkers

En je moet er uiteraard ook voor zorgen dat iedereen aan het werk is en dat er gefactureerd kan worden.

In de loop van je carrière krijg je steeds meer verantwoordelijkheden op het gebied van klantmanagement en intern management. In tegenstelling tot promoties in andere sectoren, worden je inhoudelijke verantwoordelijkheden er niet minder om. Hoe senior je ook bent, je moet nog steeds ervoor zorgen dat mensen aan het werk zijn en je inhoudelijke expertise blijft nodig, al zal dit enigszins afnemen afhankelijk van je senioriteit. Dit besef en ernaar plannen is misschien wel het belangrijkste in je voorbereiding op je volgende carrièrestap.

In een cultuur waar lange werkdagen de norm zijn, zie ik in mijn coachingspraktijk dat er serieuze beslissingen genomen moeten worden. Beslissingen die te maken hebben met:

  • hoe ik mijn tijd indeel nu ik meer verantwoordelijkheden krijg binnen mijn bestaande 24/7 werkdagen
  • hoe ik de juiste beslissingen neem tussen werk en thuis
  • de mogelijkheden die ik heb om mijn werk slimmer te doen en efficiënter te delegeren
  • hoe de tijd te vinden en vaardigheden te ontwikkelen om op een succesvolle manier de relatie te onderhouden met bestaande klanten en nieuwe opdrachten binnen te halen

Als je deze uitdagingen niet erkent en aanpakt, kan dat ontaarden in stress, relatieproblemen en een burn-out.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Een ander belangrijk punt om je bewust van te zijn, is dat binnen professional servicesorganisaties de carrièrepaden vaak niet heel uitgebreid zijn. De voor de hand liggende stap is die naar een meer senior consultant, accountant of jurist met dezelfde inhoudelijke capaciteiten maar met een grotere klantverantwoordelijkheid, naast het binnenhalen van klanten, de relatie onderhouden en intern peoplemanagement. Dit kan problemen veroorzaken als je nog niet klaar bent voor de rol of wanneer je in een rol wordt gezet waarvoor je niet geschikt bent.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit op te lossen. Sommige bedrijven hebben geprobeerd om een beleid te introduceren om de balans tussen werk en privé te managen, hoewel ze daarbij wel tegen een stijging van kosten en de mening van klanten aanliepen. Grote wereldwijde bedrijven hebben nu flexibele werktijden geïntroduceerd om toch 24/7 te kunnen opereren. Mensen hebben vaak hulp nodig om met vertrouwen keuzes te maken en vaardigheden te ontwikkelen die bij hen passen zodat ze die excellente performance kunnen leveren en hun eigen leven kunnen leiden.

Coaching kan een grote rol spelen om een duidelijk ‘levensplan’ op te stellen inclusief een carrièrepad. Het helpt mensen om controle over dat eigen ‘pad’ te houden en niet te laten opleggen door anderen. Daarnaast helpt coaching om basisvaardigheden te ontwikkelen rondom timemanagement, prioriteiten stellen, het managen van verwachtingen en delegeren. Het gaat erom een creatieve manier te vinden voor het omgaan met een steeds veeleisendere carrière en tegelijkertijd het gevoel te hebben dat je zelf alles onder controle hebt, dat je gestimuleerd wordt en dat je gelukkig bent.

Een andere belangrijke managementtechniek is bepalen wat onderhandelbaar is en wat niet en meer aandacht schenken aan de gebieden waarover je kunt onderhandelen. Er zijn bijvoorbeeld criteria om te laten zien dat je in een wereldwijde markt kunt opereren – dat is niet onderhandelbaar. Maar, de strategieën die je gebruikt om die competentie te bereiken zijn zeker onderhandelbaar en beheersbaar.

Als we naar de toekomst kijken, staan we aan het begin van een nieuwe cultuur. Nieuwe leiders creëren een cultuur met nieuwe grenzen tussen werk en privé en zijn steeds meer op zoek naar de hulp van een coach om de uitdagingen van de 24/7- ‘wereld’ te managen. De veranderende wereldwijde markt, de druk van veeleisende klanten en de druk die je jezelf oplegt om in elk stadium van je carrière te presteren, vraagt om hulp, vaak aan de hand van coaching om maximale performance uit elk individu te halen. Het draagt niet alleen bij aan de winstgevendheid van het bedrijf maar ook aan persoonlijke tevredenheid.

Ook zijn nieuwe leiders steeds beter in staat duidelijke verwachtingen neer te zetten en zelf een voorbeeld te stellen. Die duidelijkheid breidt zich ook uit naar klanten die steeds beter weten wat ze willen.

Mensen zijn steeds meer op zoek naar een manier om hun eigen pad uit te stippelen in plaats van dat iemand anders dat voor ze doet. Maar wees realistisch – professional services is geen ‘softe omgeving’ en zal altijd veel vragen van je tijd, je commitment en inspanningen, maar tegelijkertijd kan het je een hele mooie loopbaan opleveren. Als je een carrière in professional services overweegt, wees dan voorbereid op hoe je deze motiverende en boeiende maar uitdagende loopbaan het best kan managen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.