Antwoorden geven ons het gevoel dat we de expert zijn. De juiste antwoorden geven je het zelfvertrouwen voor bijvoorbeeld een goede salespitch.

Vragen daarentegen maken ons onzeker. Ongemakkelijk. Zelfs kwetsbaar. Met vragen moeten we onze aannames onder de loep nemen. Ze vormen een risico voor onze reputatie als ‘expert.’

Toch kan het teveel vasthouden aan antwoorden leiden tot een risicovolle leiderschapsdynamiek. We laten je in dit blog zien wat de valkuilen zijn van antwoorden en wat het belang is van vragen. Dit wordt namelijk nogal eens over het hoofd gezien. Zoals Peter Drucker zei: “Er zijn weinig dingen zo nutteloos, zelfs gevaarlijk, als het juiste antwoord op de verkeerde vraag.”

Als we vragen goed gebruiken, kunnen we grenzen overschrijden waarvan we niet wisten dat ze er waren.

Nieuwsgierigheid is cruciaal
Op volle kracht vooruit voelt geweldig, totdat je je realiseert dat je de verkeerde richting opgaat. Als je bang bent om onder ogen te zien wat er verkeerd gaat, dan ben je geneigd te geloven dat alles volgens schema verloopt. Totdat je jezelf richting stagnatie stuurt.

Een cultuur waarin nieuwsgierigheid heerst, daagt uit om na te denken over misleidende veronderstellingen. Als je plezier beleeft aan ontdekken, dan is het geen probleem wanneer je iets tegenkomt dat niet goed gaat, je zult het juist omarmen. Want leren van fouten zorgt voor een beter begrip van zaken.

Nieuwsgierigheid zorgt er ook voor dat je je snel aanpast. Als je fouten maken eng vindt, dan zijn crisismomenten lastig voor je. Maar een team waarin nieuwsgierigheid aan de orde van de dag is, kan elke tegenslag aan en deze zelfs gebruiken om als team te ontwikkelen.

“De taak van het management is niet om risico’s te voorkomen, maar om veerkracht op te bouwen om te herstellen.” Ed Catmull, mede-oprichter Pixar, Creativity Inc.

Vragen verbeteren onze manier van denken
Volgens onderzoek door Torbert en Fisher heeft minder dan 8% van de leiders het vereiste niveau bereikt om strategisch te denken, samen te werken en ambiguïteit te creëren. De kern van onze ontwikkeling als leiders is de manier van denken veranderen. We kunnen een graad hebben in ons vakgebied, maar nog steeds de mindset hebben van een overlever: je bent alleen bezig om te laten zien dat je capabel bent, alles onder controle hebt en dat je onvervangbaar bent. Deze manier van denken werkt in de hand dat je anderen uitsluit van dit proces, en dat gaat ten koste van leermomenten van hen en van jezelf.

“Wanneer leiders erop gebrand zijn alle antwoorden te hebben, dan zullen ze binnen de bandbreedte blijven van wat ze weten.” Hal Gregersen, Harvard Business Review. Bursting the CEO Bubble.

Elkaar als team vragen stellen, biedt een dynamische manier van leren. Onjuiste aannames worden geanalyseerd en het team krijgt zo de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Iedereen kan zijn of haar mening geven wat ervoor zorgt dat de denkwijze van elk teamlid verbetert. Als je dit consequent doorvoert, bouw je vertrouwen op in je team en kun je samen grotere risico’s nemen en veel meer bereiken.

Vragen bepalen opnieuw onze rol als leider

“Elke dag vraag ik mezelf af, ‘Wat zie ik verkeerd?’” – Stewart Brand, oprichter van The Whole Earth Catalog

Als je het moeilijk vindt om fouten te maken, dan begrijp je niet goed wat de rol van een leider in een organisatie is. Het kost heel veel energie om het continu tijd ‘goed’ te doen. Stel je in de plaats daarvan eens voor dat je die energie omzet in creatief denken. Onze taak als leider is niet om het proces onder controle te hebben. Het gaat erom dat je mogelijkheden onderzoekt en dat je verkeerd denken blootlegt. Zo stimuleer je dat ook het team ervan op dezelfde manier met energie omgaat.

“Als je zo snel mogelijk fouten maakt, ga je vanzelf heel snel te leren” – Ed Catmull, Creativity, Inc.

Een mogelijkheid is om onze aandacht te verschuiven van het controleren van het proces naar de mensen achter het proces en hen empowerment geven. Als we dat doen, zal de organisatie op een natuurlijke manier groeien, misschien zelfs exponentieel. Mensen alle mogelijkheden bieden, betekent vragen stellen, hun perspectief mee laten tellen en van hun reactie leren. Het vereist dat je aannames die de groei van het team tegenhouden, herkent. Het vereist dat je het elke keer weer fout hebt, zodat je je denken elke keer weer verbetert.

Wil je meer weten over vragen die jij kunt stellen? Neem hier contact met ons op , wij vertellen je graag meer.