Merk jij wel eens dat je iets doet wat niet helemaal overeenkomt met je overtuigingen? 

Wanneer we in rustig vaarwater zitten, is het gemakkelijk om het ethos van een organisatie na te leven. Maar wanneer we in woelige wateren komen en het erop lijkt dat de golven ons meenemen, dan is het soms gemakkelijk om terug te grijpen naar oude gewoontes en om overlevingstactieken in te zetten die zich niks aantrekken van onze persoonlijke en bedrijfsvisie.

Misschien komt een van deze je wel bekend voor:

  • Je valt stil – je trekt je terug met je eigen gedachten, je analyseert de situatie terwijl het team zich afvraagt wat er in hemelsnaam gaande is.
  • Je neemt de controle – je maakt onverwachte beslissingen zonder daarin het perspectief van anderen mee te nemen.
  • Je geeft anderen de schuld – je vraagt je team om de problemen op te lossen zonder hen de tools te geven die ze daarvoor nodig hebben.
  • Je neemt afstand – je trekt je handen van de situatie af in de hoop dat alles goed komt.

Elke leider uit angst op een andere manier, soms zelfs vermomd als een competentie. Alleen wanneer je beter kijkt, zie je het effect ervan op het team. De kans is groot dat we deze schadelijke neigingen niet in onze lijst met belangrijke waarden op hebben geschreven. Dus hoe gaan we nu leven volgens onze waarden waarin we zeiden te geloven?

Ruimte creëren

‘Als je niet gaat leren hoe je van de context loskomt en de onmiddellijke reactie die deze context oproept, dan zul je het steeds moeilijker vinden om open te staan voor nieuwe ideeën.’  – Sam Bourton and Tiffany Vogel, Leading With Inner Agility

Wanneer zich een serieus probleem voordoet, kan paniek ervoor zorgen dat je innerlijk op volle toeren draait. De endorfine die vrijkomt tijdens de vecht-vluchtreactie bereid je voor op het gevecht met de wolven in het bos. Maar eigenlijk heb je simpelweg te maken met tegenvallende verkoopcijfers.

Het is van belang om te leren je innerlijk tot rust te laten komen. Dat kan met een kort wandelingetje van tien minuten, een diepe ademhaling van tien seconden of het gewoon te laten tot de volgende dag en deze weer met een frisse blik beginnen. 

Rust en ruimte creëren is geen excuus om de aanpak van een probleem uit te stellen. Het is een mogelijkheid om bewust te worden van de angst die je drijft. Zodra je ziet dat angst ervoor zorgt dat je niet op een lijn met je visie handelt, kun je voor een andere aanpak kiezen.

De druk verminderen

“Niemand van ons weet precies waar hij naartoe gaat.” – Andy Grove

De situatie is niet het probleem. Het probleem is de druk die we onszelf opgelegd hebben om de situatie onder controle te krijgen. Als we stoppen met te doen alsof we alle antwoorden hebben, worden we niet zo uit het veld geslagen door het onbekende. De mythe van de onkwetsbaarheid brengt geen creatieve oplossingen en leidt ons ertoe om terug te vallen op oude gewoontes waar we nu juist vanaf proberen te komen.

Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Sta open voor het perspectief van anderen en wees open over wat je niet weet. Goede ideeën kunnen overal vandaan komen. Als we vertrouwen hebben in anderen, dan verdelen we de druk, want die hoeft niet per se bij één persoon te liggen. 

“Mijn sterkste punt als een consultant is om naïef te zijn en vragen te stellen.” – Peter Drucker

Een sterke identiteit creëren

Wat is waardevol voor je? Welke waarden zijn zo belangrijk dat als je er niet aan zou voldoen je je identiteit zou verliezen als een individu en organisatie? Als we onze waarden niet duidelijk uitdragen dan kan het zo maar zijn dat op een moeilijk moment doelstellingen voorrang krijgen op onze overtuigingen.

Dit kunnen we voorkomen door prioriteit aan richting te geven boven bestemming. Als onze gesprekken alleen gaan over het einddoel, dan creëren we een compromiscultuur die, als het erop aankomt, afstand neemt van de kernwaarden. Want hiermee voorkomen we teleurstellingen bij degenen die de doelstellingen uitzetten.

Wanneer richting voorrang krijgt boven bestemming creëren we een sterke identiteit. Als er dan iets onverwachts gebeurt, zijn we eerder geneigd om te vragen “Hoe verhouden onze kernwaarden zich tot hoe we reageren?” In plaats van “Hoe zorgen we ervoor dat er niets misgaat?” De tweede vraag kan ons innerlijk flink opjagen. Maar de eerste kan leiden tot creatieve oplossingen die bij ons passen.

“Door te handelen naar onze intenties en trouw te blijven aan onze waarden veranderen we de wereld.” – Ed Catmull, Creativity Inc.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op en ontdek hou we jou kunnen helpen.