Wat kun jij doen om innovatiever te worden?

Innovatie is het modewoord van 2019. ‘Wat vandaag werkt, kan morgen alweer oud zijn’ is een veelgehoorde kreet van onze klanten. Wat we zien is dat de meeste klanten geen nieuwe mensen met andere vaardigheden aannemen, maar innoveren met hun bestaande medewerkers door ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen. Personeel wordt getraind op creatief gebied, zodat ze met innovatieve klantoplossingen kunnen komen. Tegenwoordig is er een uitgebreid aanbod aan interessante trainingen en cursussen op het gebied van design thinking.

Toch is de oplossing soms dichterbij te vinden dan we denken en bovendien in onszelf. Veel mensen denken dat ‘innovatief zijn’ een kenmerk is van een kleine groep getalenteerden. Maar je hoeft helemaal geen Einstein te zijn om te innoveren. Stel jezelf de vragen: Hoe innovatief is jouw persoonlijk leiderschap? Hoe zorg jij dat je zelf innovatiever bent? Volgens Tim Brown, CEO van IDEO en gespecialiseerd in innovatie en design, zijn er drie persoonlijke leiderschapsvaardigheden die innovatie stimuleren: optimisme, empathie en samenwerking. Ook tijdens onze samenwerking met duizenden leidinggevenden hebben wij ervaren hoe belangrijk deze vaardigheden zijn.

Optimisme
Een optimist is iemand met een positieve levenshouding en kijk op het leven. Ondanks tegenslagen toch hoopvol blijven en veerkracht tonen, dat is waar het om gaat. Innovatie heeft niet alleen met kennis te maken, maar ook met emoties, aldus Sylvia Duckworth, innovator en trainer.

Technologische innovaties uit het verleden zijn niet van de een op andere dag geïntroduceerd. Wij zien alleen het succes aan het einde van de rit. Maar het is optimisme dat ons gaande houdt in moeilijke tijden en dat ervoor zorgt dat onze ideeën werkelijkheid worden. Hoe ga jij om met stress en tegenslagen? Hoe staat het met jouw optimisme? Je kunt leren optimistisch te zijn door bewust de strijd aan te gaan met negatieve gedachten. Ben jij bewust van jouw negatieve gedachten?

Empathie
Empathie gaat over het herkennen, begrijpen en respecteren van andermans gevoelens. Dit houdt in dat je in staat bent begrip te tonen voor een andere kijk op zaken dan die van jouzelf en dat je daar respectvol mee omgaat. Waarom is dat zo belangrijk voor innovatie? Omdat bedrijven en zakelijke omgevingen niet alleen om logica draaien. Het is van cruciaal belang dat je de behoeften van je klant goed begrijpt. Uber bijvoorbeeld vroeg aan customer serviceafdelingen wat de meest voorkomende klachten van klanten waren en baseerde daarop zijn businessmodel.

Samenwerking
Hedendaagse innovatie werkt aan de hand van teamwerk, samenwerking en verbeeldingskracht. Individuen kunnen goede ideeën hebben, maar zonder anderen zal het nooit iets worden, zegt Walter Isaacson in zijn boek The Innovators. De steeds complexer wordende maatschappij vraagt om samenwerking tussen diverse disciplines. Als je eerlijk tegenover jezelf bent, hoe zie jij je collega’s? Zie je hen als obstakels – je doet het werk liever zelf, want dan gaat het sneller – of als een middel om je eigen doelstellingen te halen? Besef je dat iedereen maar een deel van de puzzel kan overzien?

Van weten tot doen
Bedenk wat het meest op jou van toepassing is en welke kleine stap je in de komende 24 uur kunt nemen. Wees je bijvoorbeeld bewust van je eigen (negatieve) gedachten, praat met een collega die je tot nu toe als niet belangrijk bestempelde of besteed een minuut langer om iemands behoeften en uitdagingen te begrijpen. En, blijf vooral positief bij elke stap die je maakt….

Door Frouke Horstmann, Managing Partner TPC Leadership Netherlands, 28 januari 2019