In deze blogpost vertellen we je meer over persoonlijke impact: wat is het en hoe kan het helpen je leiderschapsvaardigheden verbeteren.

Volgens de Van Dale is definitie van impact als volgt: “kracht die van iets uitgaat. Synoniem: invloed, inwerking, draagwijdte.”

De meeste leidinggevenden zijn zich er van bewust dat een krachtige uitstraling een belangrijk onderdeel is van hun toolkit. Net als de relatie die ze met mensen hebben. Het zegt iets over hun capaciteit. Over de manier waarop ze een strategie implementeren. Hoe ze inspireren, verkopen, overtuigen, motiveren en mensen verbinden om doelen te bereiken.

Het is zoals Williams, Binney et al in hun boek Living Leadership zeggen, leidinggevenden staan vandaag de dag ‘op het podium’. De persoon die ze neerzetten en de impact die ze hebben staan constant in de spotlight en bepalen voor een groot deel hun persoonlijke en professionele succes.

Het komt vaak voor dat bijvoorbeeld advocaten, wetenschappers of medische professionals voor een leidinggevende rol gevraagd worden omdat ze uitblinken in hun vak. Maar een leidinggevende rol vraagt een hele andere skillset. Van een inhoudelijke rol ga je naar een positie waarin je vooral interne en externe stakeholders voor je moet zien te winnen…en daarvoor is die krachtige en effectieve persoonlijke impact nodig die mensen bijblijft.

Waarmee kun je persoonlijke impact vergroten?

Het is moeilijk te definiëren wat persoonlijke impact en charisma precies is. Als er een lijst van kenmerken zou zijn die je kunt leren, creëer je een soort robot.

En toch zijn er vaardigheden en gedrag die we kunnen leren en ontwikkelen voor een zo groot mogelijke persoonlijke impact. Zoals professor Richard Wiseman in zijn onderzoek over charisma (Famelab 2005) zei: 50% van charisma is aangeboren en 50% ervan is aangeleerd. Als leidinggevenden kunnen we – en zouden we – dit moeten beseffen en ervoor moeten zorgen dat we ons deze vaardigheden echt aanleren.

Belangrijk is een aanpak op emotioneel vlak: ons zelfbewustzijn vergroten, begrijpen hoe we door anderen gezien worden en dat managen zodat we er controle over houden en het zelfvertrouwen voelen om te stralen. Dit is geen ‘one-size-fits-all’- oplossing, maar een mogelijkheid om erachter te komen wat je eigen sterktes in communiceren zijn zodat je ze maximaal kunt ontwikkelen.

Hoe train je persoonlijke impact?

Allereerst heb je een iemand nodig die over een goede combinatie van onderwijs- en coachingvaardigheden beschikt. Hij of zij moet in staat zijn de klant uit te dagen en er alles uit te halen en tegelijkertijd duidelijke en opbouwende feedback te geven.

Volgens ons gaat het bij persoonlijke impact om drie belangrijke gebieden:

  • Wat anderen zien
  • Wat anderen horen
  • Wat anderen voelen

Je op ‘anderen’ richten is een belangrijk onderdeel van het impactproces. Waar zelfbewustzijn van belang is om te begrijpen hoe we reageren op publiek in verschillende situaties, zo moet je als je impact wil hebben, goed begrijpen wat het publiek van je vraagt als je het wil beïnvloeden, overtuigen of inspireren.

Daardoor kun je je stijl aanpassen en hen tevreden stellen. Ook al is er een bepaald basisgedrag dat we van een zelfverzekerde leidinggevende verwachten, toch zijn er altijd mogelijkheden om vaardigheden in een van de belangrijkste gebieden te ontwikkelen, of zelfs in alle drie.

Bij TPC Leadership combineren we praktijk met theorie

Wij hanteren een praktische aanpak – vaardigheden toe leren passen ondersteund door relevante theorie. Een manier die heel goed past bij het ontwikkelingsmodel van persoonlijke impact. Het belangrijkst is het oefenen en toepassen van ander gedrag waarbij de theorie bevestigt dat het niet alleen om de mening van de individuele coach gaat. Het praktische deel zorgt ervoor dat de sessies leuk zijn en energie geven.

Voor een groep kan de teamervaring verbindend werken en effectieve communicatie op gang brengen die na het programma iedereen ten goede komt. Als individu kan de mening van een expert en iemand met een frisse kijk op jou als persoon jou bevestigen en nieuwe energie geven om vol zelfvertrouwen te communiceren.